Grilovanie je ideálna príprava jedla počas slnečných dní. Málokto si dokáže bez neho predstaviť leto. Nato, aby to prebehlo podľa predstáv, treba mať k dispozícii ten správny záhradný gril. Výber na trhu je veľmi široký. Elektrický gril ponúka jednoduchosť pri manipulácii. Gril na drevené uhlie zas vyžaduje istý stupeň skúseností, ale jedlu dodá neopakovateľnú chuť. Pred kúpou musíte zvážiť mnoho parametrov, aby ste zistili, ktorý gril vám bude vyhovovať najviac.

To najdôležitejšie v skratke

Základné rozdelenie grilov je podľa paliva, na ktoré fungujú. Rozlišujeme grily elektrické, plynové a na uhlie. Potom ešte rozlišujeme grily podľa tvaru a konštrukcií. Populárne sú grilovacie vozíky s kolieskami alebo aj rôzne prenosné kompaktné typy (kufríkové, kartušové) vhodné aj na cestovanie.

Pri výbere grilu sa zamerajte hlavne na materiály, z ktorých je vyrobený. Na konštrukciu aj rošt sú ideálne liatina alebo antikoro. Dôležitým faktorom je aj veľkosť grilovacej plochy – pre bežnú rodinu postačí aj 1 500 cm². Takisto by ste si pred kúpou mali otestovať, či je gril dostatočne stabilný.

Cenové rozpätie grilov je veľmi široké – od pár eur až po tisíce eur. Závisí od materiálov, prídavných funkcií a typu grilu. Ideálne by však bolo investovať do grilu 60 až 1 300 eur a zamerať sa na overené značky. Najviac si zaplatíte za keramické a plynové grily. Najmenej zas za grily na drevené uhlie.

Mali by ste si dokúpiť aj patričné príslušenstvo. Základom sú odkvapkávače na tuk a kliešte na obracanie. Gril treba po každom grilovaní dôkladne vyčistiť. Investujte teda do kvalitných drôtených kefiek. Bude sa vám hodiť aj  podložka pod gril. Je totiž nehorľavá a ľahko sa čistí.

Čo je záhradný gril?

Záhradný gril je zariadenie na prípravu jedla vonku pomocou priameho pôsobenia tepla. Zdrojom tepla môže byť drevené uhlie, plyn alebo elektrina. Skladá sa z mriežkovaného roštu, veka, ktorým sa dá prikryť, a z nádoby na odkvapkávanie tuku. Pod ňou je priestor na uhlie/brikety, prípadne na zapojenie propán-butánovej  fľaše. Elektrické grily sa napájajú pomocou elektrického kábla. Plynové a elektrické grily disponujú aj panelom s presným ovládaním teploty. Všetky typy grilov mávajú aj odkladací priestor na príslušenstvo potrebné na grilovanie. Potraviny možno grilovať priamo – rovno na rošte grilu – alebo nepriamo v zapekacej mise či alobale. Gril musí byť vyrobený z kvalitných teplu odolných materiálov, aby bolo na ňom pripravené jedlo bezpečné.

Grilovanie na záhrade s rodinou má svoje nezamenitelné čaro

Aké typy záhradných grilov na trhu nájdete?

Grily na drevené uhlie

Tento typ grilu je úplnou klasikou vo svete grilovania. Je typický hlavne na grilovanie vonku. Zdrojom tepla je totiž ohňom zapálené drevené uhlie, prípadne brikety a sprievodným javom je výraznejšie dymenie. Dym však grilovanému jedlu dodáva špecifickú chuť a arómu. Spôsoby, ako grilovať na drevenom uhlí, sa treba naučiť.

Dokonalú prípravu jedla dosiahnete až skúsenosťami, pretože teplota sa nedá presne regulovať. Ak mäso uložíte na slabo rozpálený rošt, tak sa môže zvonka spáliť a vnútri zostať nedopečené. Tieto grily sa však vyrábajú z kvalitných materiálov, v menších rozmeroch. Sú teda odolné a ich prenášanie a rozostavenie je veľmi jednoduché.

Na čo si treba dať pozor pri kúpe

Pri kúpe grilu na drevené uhlie je pomerne málo vecí, na ktoré si treba dať pozor.  Jednou z nich je materiál, z ktorého je vyrobený.

Skontrolujte si aj, či disponuje vekom. Len s ním budete môcť grilovať nepriamo aj bez balenia vecí do alobalu. Skontrolujte si, či má veko grilu v sebe zabudované otvárateľné prieduchy. Nimi sa dá aspoň čiastočne regulovať teplota pri úprave jedla. Na tento účel sa hodí aj teplomer napojený na veko. Podľa neho budete vedieť jednoduchšie, kedy treba prieduchy otvoriť alebo zatvoriť.

Takisto si zistite, či sa vo vašom modeli sa dá dodatočne pridávať do grilu uhlie. Buď cez odklápací rošt, alebo samostatné dvierka. Oceníte to hlavne pri dlhodobejšom grilovaní. Uhlie totiž pomerne rýchlo vyhorí a gril stratí svoju teplotu. Ak by sa rošt nedal ľahko vyklopiť, riskovali by ste popálenie.

VÝHODY

  jedlo získa špecifickú chuť a vôňu

  nižšia cena

  odolné voči poškodeniu

  jednoduché prenášanie

NEVÝHODY

  zložitejšia regulácia teploty

  nutnosť odstraňovania popola

  väčšie riziko popálenia

Plynový gril

Plynový gril sa veľmi ľahko obsluhuje. Takmer okamžite dosiahne potrebnú teplotu. Je poháňaný propán-butánovými fľašami a jedlo sa pripravuje na horákoch. Väčšinou gril disponuje dvoma až šiestimi horákmi. Pomocou gombíkov a termostatu sa dá regulovať intenzita plameňa a teplota. Často ponúkajú mnoho príslušenstva, napríklad ražeň či bočný horák, čo umožňuje prípravu veľkého množstva jedla naraz. Majú takmer vždy robustnú konštrukciu, čo zhoršuje ich mobilitu.

Výnimkou sú prenosné modely fungujúce na plynovú kartušu. Musíte si pri ňom dať pozor na správne zapojenie plynovej prípojky a na odkvapkávanie tuku priamo na horáky. To všetko ohrozuje bezpečnosť grilu. Správny spôsob, ako grilovať na plynovom grile, sa naučí každý, stačí pozorne čítať návod výrobcu a pôjde to intuitívne.

Na čo si treba dať pozor pri kúpe

Keď kupujete plynový gril, venujte pozornosť hlavne horákom. Predovšetkým spôsobu ich zapaľovania. Ideálne je, ak majú piezozapaľovanie, teda bez potreby použitia zápalky. Každý horák by sa mal dať regulovať vlastným gombíkom. Platí pravidlo, že čím viac horákov máte k dispozícii, tým viac jedla ugrilujete naraz.

Dôležité je, aby tuk z mäsa neodkvapkával priamo na horáky, pretože pritom môžu vznikať rakovinotvorné látky. Dostať modernejšie prevedenie plynového grilu, ktorý nemá umiestnené horáky na spodku grilovacej nádoby, ale po jej bokoch. Inak  treba flavorizér – špeciálny rošt, ktorý prekryje horáky a zachytí tuk.

Súčasťou balenia by bezpodmienečne mala byť aj propán-butánová prípojka. Nie je to tak vždy, takže pred samotnou kúpou si to skontrolujte a prípadne ju dokúpte. Na spoj a správny typ prípojok fľaše si musíte dávať pozor, aj keď kupujete nové fľaše – teda tak, aby navzájom k sebe pasovali.

VÝHODY

  vhodný aj na grilovanie bez skúseností

  ľahká regulácia teploty

  môžete na ňom grilovať okamžite po zapnutí

  neprodukuje odpad

  takmer bez údržby

NEVÝHODY

  vyššia cena

môže sa častejšie kaziť

obmedzená mobilita pri klasických modeloch

Elektrický gril

Elektrický gril je medzi bežnými používateľmi čoraz obľúbenejší. Možno ho používať v kuchyni, na balkóne aj kdekoľvek vonku, ak sa v blízkosti nachádza prívod elektriny. Delia sa na dva druhy: stolové – vhodné práve do kuchyne; stojanové – podobajú sa na plynové grily a na grily na drevené uhlie do záhrady. Rovnako ako plynové sa zohrejú takmer okamžite a nedymia. Teplotu a čas grilovania si nastavíte podľa potrieb jednoduchým nastavením pomocou tlačidiel. Odborníci na grilovanie ich práve pre túto jednoduchú obsluhu nepovažujú za skutočný gril, ale pre laikov je to obrovské plus.

Na čo si treba dať pozor pri kúpe

Výber elektrického grilu nebýva veľmi zložitý, pretože väčšina modelov v sebe neponúka mnoho funkcií. Zamerať by ste sa pri nich mali predovšetkým na výkon/príkon. Čím vyšší, tým rýchlejšie sa gril zahreje, ale aj viac elektriny spotrebuje. Ak chcete ušetriť na výdavkoch za elektrinu, rátajte s trochu dlhšou prípravou jedla.

Žiadnemu typu a modelu elektrického grilu by nemal chýbať indikátor nahriatia. Je to špeciálna kontrolka, ktorá signalizuje požadovanú teplotu na začatie grilovania. Ak by ste začali grilovať predtým, hrozilo by, že by sa mäso nedopieklo, uprostred by ostalo surové. To je vítané iba pri steakoch.

Zaujímavou funkciou, ktorá dodá atmosféru klasického grilovania, je aromatizácia drevom. Existuje špeciálny typ elektrického grilu, takzvaný peletový. Ten energiu na grilovanie pochopiteľne berie z elektriny, ale ak doň vložíte par peliet, tie sa teplom zahrejú a dodajú jedlu arómu dreva.

VÝHODY

  vhodný pre úplných začiatočníkov

  použiteľný aj v interiéri

  jednoduchá obsluha

  bez údržby

NEVÝHODY

  nutnosť prísunu elektrickej energie

  vyššia cena

  obmedzené spôsoby prípravy jedál

Rozlišujeme aj rôzne typy grilov podľa tvaru. Tie môžu byť poháňané všetkými tromi druhmi paliva, ale líšia sa konštrukciou. Tu sú najčastejšie vyskytujúce sa typy:

Stojaci gril  je klasický gril s konštrukciou na nožičkách, či už štyroch, alebo troch. Jeho prenášanie je možné iba pri menších hmotnostiach.

Grilovací vozík je opakom stojaceho grilu a na konci nožičiek má primontované dve alebo štyri kolesá. Je to najčastejšie predávajúci typ grilu. Umožňuje jednoduché premiestňovanie grilu na kratšie vzdialenosti bez ohľadu na jeho hmotnosť.

Kotlíkový, valcový, stĺpový a lievikový gril sú najčastejšie prevedenia grilu na uhlie. Kotlíkový je stále obľúbená klasika, jeho grilovacia nádoba je okrúhla v tvare kotlíka, na ktorý umiestnite rošt a grilujete. Prípadne bez roštu v ňom môžete variť nad ohňom. Jeho náprotivok je gril s valcovou nádobou, v ktorej sa rovnomernejšie distribuuje teplo v prípade nepriameho grilovania. Stĺpové a lievikovité sú zas dizajnovými kúskami, ktoré ale aj efektívnejšie odvádzajú prebytočný dym dohora a nie do strán.

Stolný gril je kompaktná verzia elektrického grilu zloženého z dvoch do seba zapadajúcich platní. Názov dostal podľa faktu, že ho možno položiť na stôl a grilovať aj doma či na výlete.

Kufríkový gril je ďalší plne prenosný gril, vhodný aj na výlety. Má tvar kufríka s rukoväťou s odolných materiálov voči teplu. Má uzatvárateľné veko, ktoré neprepustí popol ani uhlíky.

Smoker  je v podstate gril na uhlie, ktorý okrem grilovania slúži aj na údenie mäsa.

Typy grilov podľa tvaru. Výber je naozaj bohatý 

Aké veci zvážiť, keď kupujete záhradný gril?

Typ grilu

Aký typ grilu si kúpite, sa musíte rozhodnúť podľa toho, kde chcete grilovať a koľko času chcete grilovaniu venovať. Na grilovanie v kuchyni, prípadne na balkóne je najvhodnejší elektrický gril. Nedymí a nezaberá veľa miesta. Typickým záhradným grilom je gril na uhlie. Pri ňom sa musíte pripraviť na zdĺhavejšie rozohrievanie a čistenie pri každom grilovaní. Takisto musíte vlastnými skúsenosťami prísť na to, ako grilovať na drevenom uhlí správnym spôsobom. Jedine on však dodá jedlu špecifickú chuť. Na plynovom grile sa kuracie mäso často príliš vysuší. Je však dobrou alternatívou záhradného grilu pre tých, ktorí nemajú toľko trpezlivosti. Pripravte sa však na pomerne vysoké počiatočné náklady.

Veľkosť grilu a manipulácia s ním

Najskôr si ujasnite, či chcete gril prenášať, alebo nie. Gril, ktorý budete využívať iba na  záhrade, môže byť robustnejší. Vždy treba zvážiť veľkosť a ovládanie celého grilu tak, aby sa s ním dobre manipulovalo, aby nezaberal príliš veľa miesta, ale zároveň aby bol stabilný. Najmenšie sú stolové elektrické grily, kufríkové grily na uhlie a kartušové plynové grily. Dôležité je, aby grilovacia plocha – rošt – zaberal najväčšiu časť grilu, kvôli rovnomernému opekaniu jedla. Veľkosť roštov sa pri stredne veľkých a veľkých griloch pohybuje od 1 200 – 3 500 cm². Dá sa pri nich pohodlne stáť a pre bežnú 4-člennú rodinu postačí gril s roštom s plochou 1 500 cm². Tú obslúži aj plynový gril s dvoma horákmi. Väčšie modely zvažujte, len ak plánujete väčšie grilovacie oslavy, prípadne máte viacčlennú rodinu.

DOBRE VEDIEŤ:

Hmotnosť je rozhodujúca iba pri prenosných typoch grilov. Inak nie je rozhodujúca. Dokonca vysoká hmotnosť môže indikovať odolnosť a použitie naozaj kvalitných materiálov, ako napríklad nehrdzavejúca oceľ (antikoro).

Materiál grilu

Materiál grilu je najdôležitejšia vec, ktorú by ste mali zvážiť, ak si vyberáte záhradný gril. Platí, že konštrukcia kvalitného grilu je vyrobená výhradne z liatiny a nehrdzavejúcej ocele. Len tie mu zaručia odolnosť voči počasiu a teplu z grilovania. Iba tieto materiály zaručia grilu dlhovekosť. Jedinou nevýhodou nerezovej ocele je, že sa horšie čistí. Lacnejšou, ale stále kvalitnou alternatívou je liatina, ktorá býva ošetrená smaltom. Ten zabráni jej hrdzaveniu a o niečo ľahšie sa čistí. Obľúbeným módnym hitom sú keramické grily. Sú to masívne, dizajnové a farebné kúsky. Zvyčajne majú tvar vajíčok. Ich veľkou výhodou je, že sa zohrievajú pomerne rýchlo a rovnomerne.

Materiál a tvar roštu

Aj pri roštoch na gril platí pravidlo, že kvalitný rošt je z liatiny alebo z nehrdzavejúcej ocele. Platia rovnaké klady ako pri celkovej konštrukcií grilu, avšak v opačnom poradí. Na grilovaciu plochu je lepšia liatina ako antikoro, pretože lepšie akumuluje teplo. Liatinové rošty bývajú kvôli jednoduchšej údržbe potiahnuté smaltom. Lacnejšou alternatívou sú chrómové rošty. Pri elektrických griloch sa stretnete aj s teflónovými či terakotovými roštmi. Pri nich treba dávať pozor, aby sa nepoškriabali. Existujú ešte hliníkové rošty. Tie sú väčšinou na jedno použitie.

Vhodne zvoleným záhradným grilom budete môcť nielen grilovať, ale aj údiť

Výkon, spotreba a ventilácia grilu

Pri elektrických griloch sledujte výkon, respektíve príkon. Čím je vyšší, tým sa rýchlejšie zohreje na potrebnú teplotu, ale aj spotrebuje viac energie. Pri plynových griloch sa uvádza výkon v zmysle energie, ktorý môžu horáky vydať na najvyššom výkone. Pohybuje sa od 5  po 10 kW v závislosti od grilovacej plochy. Záhradný gril na uhlie spotrebováva iba palivo a rádovo sa jeho cena na jedno grilovanie pohybuje v pár desiatkach centov. Pri tomto type grilu si dajte pozor, či má dostatočný ventilačný systém na odvádzanie dymu. Väčšinou v podobe prieduchov na veku a na spodku grilu alebo prídavného komína.

Príslušenstvo na gril

Vždy sa presvedčte, či máte k dispozícii dostatok paliva. A niečo na podpaľovanie. Následne nezabudnite na odkvapkávacie misky. Tuk z mäsa by pri žiadnom type grilu nemal končiť na palive. Môžu z toho vzniknúť nebezpečné látky. Základným vybavením sú aj grilovacie kliešte. Nimi obrátite mäso bez narušenia a zachová si šťavnatosť. Nenahraditeľným pomocníkom sa vám stane regulátor teploty. Bezpečnosť je na prvom mieste, takže používajte rukavice, aby ste sa vyhli popáleniu. Podložka na gril sa hodí, pretože je nehorľavá a zachytí spadnuté rozpálené uhlíky. Navyše sa ľahko čistí. Precíznemu čisteniu by ste mali podrobiť aj grilovací rošt po každom grilovaní. Ideálne sú na to tenké jemné drôtené kefky.

Koľko stojí záhradný gril?

Gril dostať kúpiť už za pár eur. Ide však väčšinou o jednorazové hliníkové grily. Nákup grilu by ste mali brať ako dlhodobú investíciu. Vo všeobecnosti platí, že najlacnejšie sú grily na uhlie a najdrahšie plynové grily. Luxusné modely dostať až za pár tisíc eur. To však bude zbytočná investícia do prehnane mnohých vylepšení. Dostatočne kvalitné a dlhoveké grily dostanete už za 1 200 eur. Vsaďte na overené značky, ako sú Weber, Fieldmann, Napoleon či G21.

do 90 eur – táto kategória ponúka dostatočne kvalitné liatinové grily na drevené uhlie a menšie elektrické stolové grily;

od 90 do 200 eur – je  cenová kategória, kde nájdete dobrý kompromis medzi cenou a kvalitou bez ohľadu na typ, aj keď plynové len z liatiny a menších rozmerov;

od 200 do 500 eur – v tejto kategórii nájdete už grily všetkých typov s veľmi kvalitnou konštrukciou aj roštom;

nad 500 eur – tu už kúpite masívne plynové a keramické grily na uhlie (aj typu Kamado), ktoré sa nahrievajú rýchlo a teplo distribuujú rovnomerne.

Priame alebo nepriame grilovanie?

Základné grilovacie techniky sú:

  • priame grilovanie – je spôsob grilovania s vysokými teplotami, keď jedlo uložíte priamo na rošt, rovno nad zdroj tepla. Pravidelne ho obraciate, kým sa neprepečie v želanej miere. Je vhodné na zeleninu, steaky a hamburgery. Na všetko jedlo, ktorého príprava trvá maximálne 30 minút. Jedlo ukladajte vždy do stredu roštu a horáky plynového grilu pustite spočiatku naplno. Pri drevenom uhlí musí byť poriadne rozpálený, poklop uzavretý, ale ventilačné otvory otvorte naplno.
  • nepriame grilovanie – je spôsob grilovania jedla pri zníženej teplote v uzavretej nádobe či v alobale. Vyžadujú si ho jedlá s dlhšou prípravou a jemnejším mäsom. Napríklad celé kurčatá, hovädzie kotlety či rybie filé. V grile na uhlie znížite teplotu zhrnutím uhlíkov do strán tak, aby pod stredom roštu nežiarili. Kotlíkové grily mávajú regulátor teploty. Pri plynovom grile stačí vypnúť stredový sporák.

Na začiatku grilovania počkajte, kým sa grilovacia plocha dostatočne rozpáli. Na rozpálenú plochu ukladajte mäso, ktoré minimálne 10 – 15 minút odstálo pri izbovej teplote. Nezabúdajte ho pravidelne obracať, ale neprepichujte ho vidličkou. Rošt pred grilovaním netreba potierať žiadnym olejom.

Prajeme veľa zábavy a dobrú chuť

Veríme, že ste na ceste ku kúpe toho najlepšieho grilu pre vás. Prajeme vám veľa príjemných grilovačiek s rodinou a priateľmi s vydarenými grilovanými pochúťkami.

Najčastejšie kladené otázky

Kedy je najlepšie dať jedlo na gril?

Jedlo by sa malo klásť vždy na dobre rozpálený gril, ideálne pri teplote aspoň 300 °C a vyššej. Takisto by ste mali mäso nechať aspoň 10 minút mimo chladničky, než ho položíte na gril.

Kedy je lepšie priame a kedy nepriame grilovanie?

Priame grilovanie je vhodné pri väčšine potravín, ako aj pri tenkých plátkoch mäsa.  Príprava musí trvať menej ako 25 minút. Nepriame grilovanie je na veľké kusy mäsa, ako sú celé kurčatá či ryby, ktoré majú veľmi jemné mäso.

Aký je najlepší spôsob grilovania?

Najčastejšie sa používa priame grilovanie na drevenom uhlí. Nepriame grilovanie pripomína skôr pečenie v teplovzdušnej rúre a elektrina ani plyn nedodajú jedlu takú chuť ako dym.

Ktorý typ grilu je najlepší?

Väčšina ľudí so skúsenosťami uprednostňuje gril na drevené uhlie. Len ten dodá jedlu špecifickú chuť a vôňu. Pre laikov je ideálny plynový gril. Na elektrickom zas môžete grilovať celoročne.

– NÁKUP ODPORÚČAME V OVERENÝCH E-SHOPOCH –

(zdroj: heureka.sk; 3 558 recenzií)

(zdroj: heureka.sk; 1 028 recenzií) 

(zdroj: heureka.sk; 170 579 recenzií)

(zdroj: heureka.sk; 35 995 recenzií)

NakupnyKompas.sk

NakupnyKompas.sk

- Prinášame reálnu skúsenosť -

Hľadáme, prekladáme (české, nemecké a anglické zdroje), objasňujeme a pýtame sa na rady zo strany odborníkov. Tvoríme pre vás obsah na rôzne témy. Snažíme sa prinášať reálnu skúsenosť aj od vás, našich čitateľov.

Plánujete si v blízkej dobe niečo kúpiť? Podeľte sa s nami o skúsenosti a ma Vás za to odmeníme.

Páčil sa vám článok? Dajte nám vedieť 

9
8
5/5 - (1 vote)