Kompostovanie, teda premena odpadu z kuchyne a záhrady na prírodné kvalitné hnojivo už dávno nie je výhradne iba pre majiteľov domov a záhrad. Ekologicky spracovať a znížiť množstvo komunálneho odpadu vďaka pokročilejším technológiám môžete aj v byte. Ponúkame vám preto stručný prehľad o domácich kompostéroch.

Ako na kompostovanie a prečo sa oplatí?

Kompostovanie je tvorba prírodného hnojiva vďaka rozkladu organického odpadu zo záhrady a kuchyne. Takýto odpad má dve časti. Mokrú – zelenú, obsahujúcu dusík a suchú – hnedú časť, obsahujúcu uhlík. Mokrú časť tvoria zvyšky ovocia a zeleniny vrátane ich šúp, či zelené časti rastlín. Suchú zas piliny, malé kúsky dreva, kartón, vreckovky, škrupiny z vajec, alebo aj suché časti rastlín a lístie. Ak mierne prevažujú suché zložky nad mokrými, približne v pomere 3:1, tak kompostovanie prebieha správne. 

Prvú vrstvu tvorí vždy suchá vrstva a zemina. Následne mokrú a suchú vrstvu striedate a premiešavate, aby kompost nebol príliš vlhký ani teplý. Prebieha zväčša za prítomnosti vzduchu. Existujú však aj anaeróbne techniky kompostovania. Práve vďaka týmto rôznym technikám môžete mať kompostér v byte. Oplatí sa nielen ekologicky, ale aj ekonomicky. Kompostovanie redukuje množstvo komunálneho odpadu o 25 – 60%. Keďže cena jeho odvozu sa odvíja hlavne od jeho množstva, výrazne ušetríte. Navyše nebudete míňať na hnojivo pre bytové rastliny. Vyprodukujete si ho sami. Ak bioodpad hnije na skládkach, produkuje  metán, zhoršujúci skleníkový efekt. Preto kompostovaním chránite aj životné prostredie.

Kompostovaním znižujete komunálny odpad o 25 – 60% a zároveň tvoríte hnojivo pre bytové rastliny

Čo je kompostér do bytu?

Kompostér do bytu, je kompostér menších rozmerov na spracovanie odpadu priamo v byte. Ide o kuchynský kompostér, alebo domáci kompostér na balkón. Existujú rôzne typy kompostérov s rozličným spôsobom spracovania bioodpadu. Elektrický kompostér a bokashi kompostér si regulujú vlhkosť a teplotu kompostu samy. Stačí iba zbierať správny druh bioodpadu. Starostlivosť o vermikompost je o niečo zložitejšia, ale časovo nenáročná. Vermikompostér sa najviac približuje tomu záhradnému.

Vermikompostér

AKO FUNGUJE: Kanadské dážďovky v nepriehľadnej nádobe požierajú odpad a ich výkaly tvoria vermikompost. Začína sa jedným poschodím s vlhkou zeminou, malým množstvom dážďoviek a odpadu. Pod to ide zberná nádoba na prebytočnú vlhkosť. Ako sa dážďovky udomácňujú a rozmnožujú, tak sa pridá 1. a 2. poschodie a príslušné množstvo odpadu. Medzi poschodiami musia vedieť dážďovky prechádzať. Na spodku bude hotový kompost, v strede čiastočne spracovaný odpad, hore čerstvý odpad. Všetko prikryté vekom. 500 g dážďoviek zje 250 – 400 g odpadu. Kŕmia sa 1-2 razy týždenne a treba udržiavať vlhkosť nad 50-75% polievaním. Cena sa pohybuje v rozmedzí 90-180 €.

VÝHODY

  veľmi výživný kompost a dážďovkový čaj

  spracuje v podstate neobmedzené množstvo odpadu

NEVÝHODY

  nespracuje živočíšny odpad

  nutnosť starať sa o vhodné prostredie pre dážďovky

Bokashi kompostér

AKO FUNGUJE: Do vzduchovo uzavretej nádoby vložíte zmes otrúb so špeciálnymi baktériami, ktoré sfermentujú aj živočíšny odpad. Následne navrstvíte na otruby odpad a poriadne utlačíte, aby unikol všetok vzduch. Takto pokračujete striedaním vrstiev až kým sa nádoba nenaplní a baktérie necháte pracovať dva týždne. Vzniknutú hmotu dáte do zeme a tá sa po 4 týždňoch rozloží na klasický kompost. Cena sa pohybuje v rozmedzí 80-150 €.

VÝHODY

  spracuje aj mäsové a mliečne zvyšky

  nie je nutná starostlivosť

NEVÝHODY

  nehygienizuje odpad

  pri väčšej produkcii odpadu treba dokúpiť druhú nádobu

Elektrický kompostér

AKO FUNGUJE: Do zbernej nádoby dáte vhodný odpad a prístroj ho pri teplote okolo 170°C spracuje na zmes vhodnú na hnojenie. Cena sa pohybuje v rozmedzí 450-1200 €.

VÝHODY

  spracuje aj mäsové a mliečne zvyšky veľmi rýchlo

  nie je nutná starostlivosť

NEVÝHODY

  vyššia cena

  nutnosť pravidelnej výmeny filtra proti zápachu

Čo patrí/nepatrí do kompostéru?

Plasty sklo a kovy nekompostujte nikdy. Inak možno povedať, že všetko prírodného pôvodu, čo sa v zemi časom samo rozloží je kompostovateľné. Avšak niektoré veci sa rozkladajú pridlho a produkujú pri tom nežiadúce baktérie a zápach. Preto do kompostu skôr nepatria.

Typ kompostéru

Vhodné

Mierne vhodné

Nevhodné

Vermikompostér

- zelenina, ovocie a ich šupy; hľuzy a vňate

- staré pečivo

- časti rastlín

- škrupiny z vajec a orechov

- kartón, vreckovky, drevotriesky a hobliny

- citrusové plody a šupky (ideálne umyté kvôli postrekom)

- tvrdé kôstky

- mliečne výrobky

- zvyšky z jedál živočíšneho pôvodu

- mäso

- oleje a tuky

- kosti

- textil

- presolené jedlá

- trus mäsožravcov a všežravcov

Bokashi kompostér

- všetko čo do vermikompostéra okrem papierového materiálu

- mliečne výrobky a malé odrezky mäsa (varené zvyšky)

- citrusy

- väčšie množstvo mäsa, dreva a trávy

- veľké kusy mäsa, kostí a dreva

- tvrdé škrupiny a kôstky

- veľké množstvo oleja a tukov

- kartón, papier, textil

- trus zvierat a krmivo pre zvieratá

Elektrický kompostér

- všetko čo do vermikompostéra okrem tvrdých škrupín, sena a papierového materiálu

- mliečne výrobky a malé odrezky mäsa

- krmivo pre zvieratá

- šupy z citrusov

- veľké kusy mäsa, kostí a dreva

- tvrdé škrupiny a kôstky

- veľké množstvo oleja a tukov

- kartón, papier, textil, kukuričné šupy a klasy

- trus zvierat

Najčastejšie kladené otázky

Ako začať s kompostovaním a čo k tomu potrebujem?

V prvom rade nádobu a v prípade vermikompostéra aj dážďovky. Tie budú odpad žrať a meniť na hnojivo. Ideálne sú kalifornské dážďovky, lebo zjedia dvakrát viac odpadu ako naše. Bokashi sa štartuje pomocou otrúb infikovanými špeciálnymi baktériami.

Je cítiť v byte zápach z kompostéra?

Pokiaľ dodržiavate všetky zásady jednotlivých typov kompostérov, tak jediné čo môžete cítiť z vermikompostéra je vôňa zeme. Bokashi je zas uzavretý anaeróbny systém, skade zápach neunikne a ani nie je výrazný. Elektrický kompostér má zas meniteľný uhlíkový filter, ktorý zápach odstráni.

Môže byť kompostér na balkóne?

Áno, ale keď mrzne, presuňte ho dovnútra. Mráz môže poškodiť jeho konštrukciu, lebo vlhká časť kompostu môže zväčšiť svoj objem. Navyše mrazy znižujú efektivitu baktérií v bokashi kompostéri a zvyšujú spotrebu toho elektrického. Dážďovky vo vermikompostéry obľubujú teplotu okolo 20°C a v mraze hynú.

Oplatí sa kompostér aj pre ľudí, ktorí málo varia?

Áno. Každá domácnosť produkuje bio odpad. Môžete ho zbierať postupne do uzavretej nádoby a skompostujete ho naraz. Pre malé domácnosti je ideálna bokashi metóda alebo elektrický kompostér. Dážďovka prežije zhruba mesiac bez kŕmenia.

Ako dlho trvá kompostovanie?

Vermikompostér tvorí kompost 3 až 6 mesiacov, niekedy dlhšie. Dážďovkový čaj sa tvorí priebežne a treba ho čerpať približne každé 3 týždne. Bokashi kompostér vytvorí substrát za 2 týždne. Elektrický zase v závislosti od modelu za 3 až 24 hodín.

Kedy je kompost pripravený a môžem ho použiť?

Vytvorený kompost či substrát môžete využiť ihneď po vytvorení pridaním do zeme v pomere 1:10. Vermikompost pôdu vyživí okamžite. Substrát z bokashi a elektrokompostéra potrebuje na rozklad v zemi zhruba ešte mesiac.

– NÁKUP ODPORÚČAME V OVERENÝCH E-SHOPOCH –

(zdroj: google.com; 6 recenzií)

(zdroj: heureka.sk; 22 240 recenzií) 

(zdroj: google.com; 8 593 recenzií)

(zdroj: heureka.sk; 167 072 recenzií)

NakupnyKompas.sk

NakupnyKompas.sk

- Prinášame reálnu skúsenosť -

Hľadáme, prekladáme (české, nemecké a anglické zdroje), objasňujeme a pýtame sa na rady zo strany odborníkov. Tvoríme pre vás obsah na rôzne témy. Snažíme sa prinášať reálnu skúsenosť aj od vás, našich čitateľov.

Plánujete si v blízkej dobe niečo kúpiť? Podeľte sa s nami o skúsenosti a ma Vás za to odmeníme.

Páčil sa vám článok? Dajte nám vedieť 

5/5 - (3 votes)