Ručný šľahač je súčasťou základného vybavenia každej kuchyne. Svoju úlohu si zastane pri pečení aj varení a ideálne sa hodí na prípravu šľahačky, rôznych krémov, ciest a sehu z bielok. Na prácu využíva odnímateľné metličky, preto aj jeho vyžitie závisí od príslušenstva s ktorým si ho kúpite.

VÝHODY

 skladnosť a ľahká manipulácia

 jednoduché čistenie

 mixuje, šľahá, hnetie

 nízka hmotnosť a variabilita použitia

NEVÝHODY

 nutnosť stáleho držania pri práci (bez misy s držiakom)

Kvalitný ručný šľahač, resp. ručný mixér, dnes nechýba azda v žiadnej domácnosti. Uľahčuje kuchynské práce a je obzvlášť užitočný pri pečení. Kým v minulosti vyžadovala príprava krémov, snehu z bielok, či šľahačky namáhavé šľahanie rukou, dnes je to vďaka ručnému mixéru veľmi jednoduché a rýchle. Veľkou výhodou tohto kuchynského pomocníka je jeho voľnosť pohybu, kedy je možné ho ľahko premiestniť z jednej nádoby do druhej bez premiestňovania ingrediencií.

Na trhu je dostupná široká škála ručných šľahačov a tento praktický sprievodca Vás naviguje parametrami, ktoré je vhodné zohľadniť pred kúpou tohto kuchynského pomocníka.

Použitie ručného šľahača:

  • príprava šľahačky
  • sneh z vaječných bielkov
  • miesenie cesta
  • príprava polevy, krémov a podobne

Na prípravu krému, alebo vyšľahanie bielka postačuje nízky výkon 250 – 300 W. Pri miesení cesta je potrebný vyšší výkon, aby nedošlo k závade zariadenia, napr. prehriatiu. Pri používaní je potrebné dbať na účel použitia a nezameniť si ho s kuchynským robotom, tyčovým mixérom ani hnetacím strojom, čím sa zvýši jeho životnosť.

Príprava cesta miesením

5 vecí, ktoré robia ručný šľahač dobrým

1, Odoberateľné nástavce – základnou výbavou ručného šľahača sú metly na šľahanie, ďalej napr. hnetacie háky alebo nástavec na mixovanie

2, Dostatočný príkon – na miesenie cesta je potrebný príkon min. 500 W. Pre sneh z vaječných bielkov, prípravu šľahačky a trené cesto postačuje príkon 250 – 300 W.

3. Niekoľko úrovní rýchlostí – obsahuje takmer každý ručný šľahač. Dodatočné tlačidlo „turbo“ (používaný aj pojem „pulzný spínač“) vám pomôže dosiahnuť výsledný efekt ešte rýchlejšie.

4. Jednoduchosť ovládania – ručný šľahač by mal byť ľahko ovládateľný a nie príliš ťažký

5. Bezpečnosť – vetracie otvory (mriežky, pásiky) pomáhajú chrániť šľahač pred prehriatím.

9 kľúčových parametrov pri kúpe ručného šľahača?

1, Príkon (W)

Na otázku ideálneho príkonu nie je možné odpovedať vo všeobecnosti. Závisí od odpovede na otázku, ako plánujete ručný šľahač využívať. Priemerný šľahač má príkon v rozmedzí od 200 do 500 W, hoci na trhu nájdete aj s príkonom 600 W. Platí pravidlo, čím vyšší je príkon, tým toho šľahač viac zvládne.

Pri výbere by ste, ale nemali zabúdať, že čím vyšší je príkon, tým vyššia je spotreba elektrickej energie. Pre kuchynské spotrebiče to v zásade, nie je až také dôležité, keďže šľahač pracuje iba pár minút a zriedka sa používa každý deň.

Potraviny

Príkon

šľahačka, vajíčka

250 – 300 W

piškótové/tortové cesto

350 – 450 W

piškótové/tortové cesto

500 W a viac

Orientačná tabuľka potrebného príkonu ručného šľahača podľa pripravovanej potraviny.

Ak hľadáte výkonný ručný šľahač s príkonom 500 W a viac, odporúčame skontrolovať, či má tzv. ochranu proti prehriatiu. Uvedenú informáciu nájdete pri popise vlastností ručného šľahača.

To, či je šľahač skutočne výkonný, závisí nielen od wattov (jednotka príkonu), ale predovšetkým od použitých materiálov a kvality spracovania tela šľahača, ako aj príslušných nástavcov.

2, Počet otáčok (ot./min.)

V súčasnosti je na trhu veľa ručných šľahačov, ktoré poskytujú viacstupňovú reguláciu rýchlosti a umožňujú vám prispôsobiť sa použitým ingredienciám. Mnoho z nich má 3 – 5 úrovní regulácie rýchlosti. Nájdete aj nad 10 úrovní regulácie rýchlosti, ale v praxi ich pravdepodobne využijete len veľmi zriedka. Najnovšie modely sú vybavené ochranou proti striekajúcej vode a  ingredienciám, ktorá zaručuje, že pri miešaní alebo pridávaní ingrediencií nedôjde k  neporiadku. Táto ochrana zabezpečuje, že sa háky alebo metličky začnú pohybovať pomaly a postupne zvyšujú svoju rýchlosť.

Ďalším režimom je turbo (pulzný spínač), pomocou ktorého môžete využiť maximálne otáčky na krátku dobu a tým prevzdušniť mixovanú zmes. Tento režim, často nie je možné „uzamknúť“, ale je aktívny, iba pokiaľ je tlačidlo stlačené čo pridáva na bezpečnosti šľahača. Odporúčaný počet otáčok na dosiahnutie kvalitného šľahania bielka je na úrovni 1 000 ot./min.

Rôzne možnosti regulácie nastavenia rýchlosti

3, Hlučnosť (dB)

Hluk je vnímaný individuálne. Ručné šľahače patriace do skupiny výkonnejších dosahujú 65 dB až 68 dB, čo predstavuje úroveň hlasitosti konverzácie. Pri niektorých šľahačoch úroveň dosahuje 80 a viac dB, čo predstavuje úroveň cestného hluku. Výrobcovia používajú aj označenie  „silent“, znamená hlasitosť max. 72 dB.

4, Výbava a príslušenstvo

Súčasťou ručného šľahača by mali byť ideálne hnetacie háky na miesenie a metly na šľahanie.

  • Hnetacie háky sú súčasťou takmer každého ručného šľahača. Jedná sa o tenké kovové tyče, ktorých uplatnenie je pri príprave cesta na pizzu, chlieb a kysnutý koláč.
  • Metly na šľahanie sú kovové tyče s drôteným rámom v spodnej časti. Väčšina metiel na šľahanie je vyrobených z nehrdzavejúcej ocele, ktorá vydrží náročné použitie. Sú vhodné do umývačky riadu. Ich uplatnenie je pri príprave šľahačky, snehu z vaječných bielkov, cesta na palacinky, ale aj pri omáčkach

V prípade, že uvažujete svoj šľahač použiť aj na iné úkony, poobzerajte sa na trhu a zvážte nasledovné príslušenstvo. Výhodou takéhoto príslušenstva je možnosť s malou námahou urobiť z ručného šľahača malý kuchynský robot, ktorý viete prispôsobiť presne vašim požiadavkám.

Balónové šľahače – (nie, metly na šľahanie) nájdeme takmer v každej domácnosti, ale skôr len ako ručné náradie. Ich použitím je príprava snehu z vaječných bielok rýchlejšia a nadýchanejšia v porovnaní so štandardnými metlami na šľahanie. Rozdiel medzi nimi je v hustejšom drôtenom výplete.

Tyčový nástavec (ponorný mixér) – šľahače rôznych značiek umožňujú pripojenie nadstavca, kde spojením vzniká tyčový (ponorný mixér). Pomocou tohto nadstavca je možné vytvoriť krémové polievky, pyré z varenej zeleniny, ale aj domáce detské príkrmy. Z pohľadu ceny je to príjemný kompromis. Ak uvažujete nad častou prípravou pokrmov, kde bude nevyhnutné využitie štandardného tyčového mixéra, odporúčame si ho zakúpiť samostatne z dôvodu lepšej váhy a výkonu.

Univerzálny sekáčik – pomocou tohto praktického príslušenstva môžete nakrájať ovocie, zeleninu, syr a mnoho iného. Príjemný pomocník v kuchyni, ktorý sa vám určite oplatí.

Pracovná nádoba – pri niektorých typoch býva súčasťou balenia a skôr ju považujeme za benefit, než povinnú súčasť vybavenia. Ak nedisponujete vyššou nádobou, oplatí sa vám z dôvodu zabránenia neporiadku pri šľahaní.

Stojan s otočnou misou – pri takomto type, kde je súčasťou aj stojan na ktorom je otočná misa, stojí za uváženie rovno kúpa kuchynského robota. Cena je síce vyššia, ale vráti sa vám v podobe kvalitnejšieho spracovania a všestrannejšieho využitia.

Pri kúpe by ste mali zvážiť, čo skutočne potrebujete. Ak disponujete tyčovým mixérom a sekáčikom, stráca pre vás zmysel kúpa takéhoto multifunkčného šľahača.

5, Hmotnosť (g)

Pri výbere ručného šľahača by ste mali brať do úvahy aj hmotnosť, aby bola manipulácia s ním príjemná a neunavila vás. Za ideálnu hmotnosť, považujeme 1 100 – 1 200 g. Nízka hmotnosť sa vyplatí, keď pravidelne pripravujete ťažké cesto a musíte ho dlho šľahať. Vyššia hmotnosť spravidla naznačuje väčší a výkonnejší motor, nie je to však pravidlom.

Označenie a hmotnosť

Charakteristika

Ľahká váha (do 800 g)

- veľmi jednoduché na ovládanie
- často nižší príkon motora

Stredná váha (od 800 – 1 200 g)

- príjemné na ovládanie
- vyšší príkon motora

Ťažká váha (nad 1 300 g)

- Å¥ažšie na ovládanie z dôvodu váhy
- vysoký príkon motora

Orientačná tabuľka charakteristiky ručného šľahača podľa hmotnosti

6, Kvalita spracovania

Z pohľadu kvality spracovania je dôležité pri výbere upriamiť svoju pozornosť na časti, ktoré budú pri miešaní najviac namáhané, aby neboli vyrobené z menej kvalitného materiálu (hnetacie háky, metly na šľahanie, pevnosť spojov a pod.). Na aktuálnom trhu ručným šľahačom dominujú plasty z dôvodu hmotnosti a nižších nákladov pri výrobe.

U kvalitnejších mixérov býva štandardom samostatné navíjanie elektrického kábla.  Pri kúpe sa zamerajte aj na to, či má ručný šľahač drsný alebo hladký povrch – zohráva dôležitú úlohu pri čistení, ale aj na prevedenie vetracích otvorov (široké, úzke). Jedná sa síce o malé detaily, ktoré však môžu mať veľký význam.

7, Ovládacie prvky a dĺžka elektrického kábla

Napájací kábel by mal byť dostatočne dlhý, aby vás nelimitoval pri práci. Zo strany výrobcov nebýva zvykom udávanie dĺžky elektrického kábla, ale štandardom je dĺžka medzi 1 – 1,5 m.  Ovládacie prvky, ako regulácia rýchlosti a turbo (pulzný spínač) sú už pomerne bežným vybavením. Pri kúpe odporúčame zamerať sa aj na poistku proti prehriatiu (vypne sa pri prehriatí, až kým nevychladne motor) a bezpečnostný zámok (znemožňuje počas prevádzky vysunutie príslušenstva), ktoré zvyšujú bezpečnosť pri práci.

Uvoľnenie príslušenstva: k uvoľneniu hnetacích hákov a metiel na šľahanie dochádza pri stlačení tlačidla. Zatiaľ čo pri kvalitných šľahačoch stačí ľahký stisk palca, pri lacnejších modeloch je nevyhnutné použitie oboch rúk na uvoľnenie príslušenstva.

Uchytenie príslušenstva: spravidla sa každý hnetací hák alebo metla na šľahanie zmestí iba do jedného z dvoch otvorov. Ľahké označenie otvorov zobrazujúce kde patrí, ktorý nástavec je preto vítaným plusom.

8, Čistenie a bezchybné fungovanie

Hlavným predpokladom dlhodobej životnosti a bezchybného fungovania ručného šľahača je jeho správne používanie a čistenie. Zvlášť dôležité je vyčistiť ručný šľahač ihneď po použití a predísť tak zaschnutiu cesta. V prípade väčšiny mixérov je možné odnímateľné časti vyčistiť v umývačke riadu. Odnímateľné časti (hnetacie háky, metly na šľahanie, …) je ideálne hneď po skončení namočiť do teplej saponátovej vody a samotný šľahač utrieť vlhkou handričkou (až po odpojení z elektrickej energie!).

9, Cena

Posledným, no nemenej dôležitým parametrom pri kúpe ručného šľahača je cena. Akú sumu ste ochotný investovať závisí od vás a vašich možností. Ideálne je nájsť kompromis medzi cenou a kvalitou.

Určenie správnej ceny ručného šľahača, nie je možné presne stanoviť. Závisí čo od neho očakávate, aký typ značky preferujete, príkonu, dodaného príslušenstva, kvality spracovania, hmotnosti. Stretnete sa s rozpätím od 10 € pri lacnejších verziách a slabších parametroch až po 110 € pri kvalitných, značkových s lepšími parametrami. Odporúčame pozerať sa na šľahače strednej cenovej kategórie od 50 do – 70 €, ktoré sú ideálnou voľbou pomeru ceny, kvality a parametrov.

Pri výbere vhodného ručného šľahača odporúčame zvážiť všetky vyššie uvedené body, ktoré vám „vykryštalizujú“ vašu predstavu. Budete tak presne vedieť, aký typ, s akými parametrami a s akou cenovkou by mal mať váš šľahač.

Zhrnutie toho najdôležitejšieho

Názov

Poznámka

Ideál

Dôležitosť pri výbere

1, Príkon

priemerný šľahač má príkon v rozmedzí od 200 do 500 W, hoci na trhu nájdete aj s príkonom 600 W

závisí od budúceho použitia; výkonný ručný šľahač 500 W a viac viete použiÅ¥ už aj na prípravu kysnutého cesta

závisí od budúceho použitia

2, Počet otáčok

3-5 úrovní regulácie rýchlosti. Na trhu nájdete aj nad 10 úrovní. Najnovšie modely sú vybavené ochranou proti striekajúcej vode a ingrediencií

odporúčaný počet otáčok na dosiahnutie kvalitného šľahania je na úrovni 1 000 ot./min.

postačuje 3-5 úrovní regulácie rýchlosti

3, Hlučnosť

ručné šľahače dosahujú 65 dB až 68 dB. Pri niektorých šľahačoch úroveň dosahuje až 80 a viac dB

Niektorí výrobcovia uvádzajú priamo k výrobkom slovné označenie „silent“, označujúce vydávajúci hluk max. 72 dB

väčšina výrobcov má podobnú hodnotu hluku (ak sa porovnávajú parametrovo podobné šľahače)

4, Výbava a príslušenstvo

závisí od použitia (hnetacie háky, metly na šľahanie, balónové šľahače, tyčový nástavec, univerzálny sekáčik, pracovná nádoba, stojan s otočnou misou)

minimálne hnetacie háky na miesenie a metly na šľahanie

závisí od použitia a rozpočtu

5, Hmotnosť

závisí od použitia; vyššia hmotnosť spravidla naznačuje väčší a výkonnejší motor

ideálna hmotnosť je na úrovni 1,1 – 1, 2 kg

nižšiu hmotnosť oceníte pri častom používaní

6, Kvalita spracovania

dôležité pri výbere upriamiÅ¥ svoju pozornosÅ¥ na časti, ktoré budú pri mieÅ¡aní najviac namáhané (hnetacie háky, metly na šľahanie, pevnosÅ¥ spojov a pod.)

zamerajte sa, či má ručný šľahač drsný alebo hladký povrch, ale aj na prevedenie vetracích otvorov (široké, úzke)

odporúčame siahnuť po lepšom materiálovom prevedení

7, Ovládacie prvky a dĺžka elektrického kábla

regulácia rýchlosti a pulzný spínač sú už pomerne bežným vybavením; nebýva zvykom udávanie dĺžky elektrického kábla

odporúčame zameraÅ¥ sa aj na poistku proti prehriatiu a bezpečnostný zámok; ľahké označenie otvorov, kde patrí, ktorí nástavec je vítaným plusom; Å¡tandardom je dĺžka elektrického kábla medzi 1 – 1,5 m

oceníte pri častom používaní; väčšina výrobcov má dostatočný prívodný kábel

8, ÄŒistenie

zvlášť dôležité je vyčistiť ručný šľahač ihneď po použití

ručné šľahače disponujú odnímateľnými nadstavcami vhodnými do umývačky riadu

odporúčame vyčistiť hneď po použití

9, Cena

od 10 € pri lacnejších verziách a slabších parametroch až po 110 € pri kvalitných, značkových s lepšími parametrami

stredná cenová kategória od 50 do – 70 €, ideálna voľba pomeru ceny, kvality a parametrov

v závislosti od vášho rozpočtu

– NÁKUP ODPORÚČAME V OVERENÝCH E-SHOPOCH –

(zdroj: heureka.sk, 34 311 recenzií)

(zdroj: heureka.sk, 150 327 recenzií)

(zdroj: heureka.sk, 57 909 recenzií)

(zdroj: heureka.sk, 18 537 recenzií)

NakupnyKompas.sk

NakupnyKompas.sk

- Prinášame reálnu skúsenosť -

Hľadáme, prekladáme (české, nemecké a anglické zdroje), objasňujeme a pýtame sa na rady zo strany odborníkov. Tvoríme pre vás obsah na rôzne témy. Snažíme sa prinášať reálnu skúsenosť aj od vás, našich čitateľov.

Plánujete si v blízkej dobe niečo kúpiť? Podeľte sa s nami o skúsenosti a ma Vás za to odmeníme.

Páčil sa vám článok? Dajte nám vedieť